Autor |
Wiadomość |
amarch
Stały bywalec
Dołączył: Pią Maj 26, 2006 16:12 Posty: 59 Skąd: Bergiela 5
|
Wysłany: Czw Sty 07, 2010 21:20 Temat postu: domowe wyroby wędliniarskie |
|
|
Od pewnego czasu się zastanawiam nad sprzedażą bezpośrednią domowych wyrobów wędliniarskich typu gotowany boczek, gotowana karkówka, gotowana golonka faszerowana mięsem mielonym, schab pieczony z morelami lub śliwkami. czy na naszym osiedlu byłby na to zbyt? co o tym myślicie? Są to wyroby bez konserwantów, smaczne i praktycznie niedostępne w sklepach. |
|
|
|
|
mati84
Zaglądajacy
Wiek: 39 Dołączył: Wto Paź 27, 2009 9:31 Posty: 21 Skąd: Os. Pięciu Wzgórz
|
Wysłany: Pią Sty 08, 2010 8:02 Temat postu: Re: domowe wyroby wędliniarskie |
|
|
Myślę, że na pewno znajdzie się grupa stałych klientów. Ja na pewno też bym spróbował. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
Fenol
Forumowicz
Dołączył: Sob Lis 25, 2006 23:09 Posty: 186
|
Wysłany: Pią Sty 08, 2010 8:58 Temat postu: Re: domowe wyroby wędliniarskie |
|
|
......biorąc pod uwagę, że naszym osiedlu wybór sklepów, gdzie można kupić "dobrą" wędlinę jest niewielki to pomysł mógłby wypalić Prawda jest taka, że sklep mięsny na Bergiela jest tragiczny.............
Pz,
Powodzenia. |
|
|
|
|
Miras
Stały bywalec
Dołączył: Pią Sie 25, 2006 18:59 Posty: 87
|
Wysłany: Pią Sty 08, 2010 9:14 Temat postu: Re: domowe wyroby wędliniarskie |
|
|
Jeżeli faktycznie byłby to taki bardziej domowy wyrób, to nawet jakby był droższy, to byłbym stałym klientem |
|
|
|
|
amarch
Stały bywalec
Dołączył: Pią Maj 26, 2006 16:12 Posty: 59 Skąd: Bergiela 5
|
Wysłany: Pią Sty 08, 2010 9:23 Temat postu: Domowy wyrób bez konserwntów |
|
|
To jest wyrób całkowicie domowy, z dodatkiem przypraw typu: sol, pieprz, ziele angielskie. Cena np 1 sztuka gotowanej golonki faszerowanej mięsem mielonym o wadze 1 kg to ok 25zl, boczek rolowany gotowany 1 sztuka o wadze 0.5kg ok 17zł. Takie mięsko jest smaczne na chleb z musztardą lub chrzanem. Doskonale smakuje również podsmażone z cebulą. |
|
|
|
|
Agnes
Zaglądajacy
Dołączył: Nie Wrz 17, 2006 15:33 Posty: 21 Skąd: 5 Wzgórz
|
Wysłany: Pią Sty 08, 2010 10:28 Temat postu: Re: domowe wyroby wędliniarskie |
|
|
Świetny pomysł, też się na to piszę. |
|
|
|
|
oleandra80
Bywalec
Wiek: 44 Dołączył: Pon Paź 27, 2008 12:22 Posty: 31 Skąd: Porębskiego
|
Wysłany: Pią Sty 08, 2010 12:07 Temat postu: Re: domowe wyroby wędliniarskie |
|
|
Jak dla mnie pomysł ciekawy pisze sie na to! |
|
|
|
|
K.Porębski
VIP
Dołączył: Pon Lip 11, 2005 19:46 Posty: 2698 Skąd: Skąd: Skąd:
|
Wysłany: Pią Sty 08, 2010 12:46 Temat postu: Re: domowe wyroby wędliniarskie |
|
|
He, he ... ja już sam tak robię ... poczytajcie o E250, które jest w prawie każdej wędlinie sklepowej i e252, które jest w prawie każdym żółtym serze ...
to też się przerzucicie na Hand Made
Cyt. wikipedia:
"E250 jest potencjalnie rakotwórczy, a w połączeniu z innymi związkami chemicznymi w warunkach panujących w żołądku może tworzyć rakotwórcze nitrozoaminy. W wielu krajach dodawanie go do żywności jest zabronione." |
|
|
|
|
bikeje
VIP
Dołączył: Nie Maj 24, 2009 23:19 Posty: 586 Skąd: GD5W
|
Wysłany: Pią Sty 08, 2010 15:18 Temat postu: Re: domowe wyroby wędliniarskie |
|
|
Amarch mysle, ze zrobisz furore na osiedlu Jak nawet ceny beda wyzsze, ale nadal przystepne na pewno znajdziesz nabywcow. Kazdy za jakos zaplaci ciut wiecej. W koncu nie trzeba od razu kupowac wedlin na kilogramy |
|
|
|
|
kolo70
Stały bywalec
Dołączył: Czw Lip 09, 2009 12:29 Posty: 70 Skąd: Gdańsk Zakoniczyn
|
Wysłany: Pią Sty 08, 2010 15:57 Temat postu: Re: domowe wyroby wędliniarskie |
|
|
A jeszcze większą furorę zrobisz gdy otworzysz jakąś jadłodajnię na naszym osiedlu,której brakuje.Mmmm... pomyślmy:gotowana goloneczka domowej roboty,a do tego piwko,a jak komuś smakuje to weźmie na wynos |
|
|
|
|
alek
Forumowicz
Dołączył: Nie Gru 17, 2006 21:46 Posty: 121 Skąd: Gdańsk-Zakoniczyn
|
Wysłany: Pią Sty 08, 2010 16:03 Temat postu: Re: domowe wyroby wędliniarskie |
|
|
Dobry pomysł... Popieram inicjatywe.... |
|
|
|
|
amarch
Stały bywalec
Dołączył: Pią Maj 26, 2006 16:12 Posty: 59 Skąd: Bergiela 5
|
Wysłany: Pią Sty 08, 2010 16:27 Temat postu: Dobre jedzenie |
|
|
Knajpa, to fajny pomysł, ale dość skomplikowany w realizacji. Wędliny gotowane to najlepiej nabywać na sztuki 1 lub 1/2. Taką wędlinkę kroimy w plasterki o grubości ok 5mm, zdecydowanie grubsze niż te w sklepie. Wędlinkę kładziemy na talerz do tego musztarda, chrzan lub jakaś sałatka i mamy super jedzonko.
Co do E252 to jest to saletra, może być wykorzystywana przy peklowaniu. Ale można się bez niej obejść. Wędlinka jest wtedy mniej czerwona, a w zasadzie bardziej blada. |
|
|
|
|
ecodrive
Forum Ekspert
Wiek: 46 Dołączył: Sob Lis 21, 2009 16:27 Posty: 442 Skąd: Gdansk-Zakoniczyn
|
Wysłany: Pią Sty 08, 2010 23:22 Temat postu: Re: domowe wyroby wędliniarskie |
|
|
wszsytko super...dobrze jak z 1kg miesa powstaje 1kg kielbasy a nie 2 ALE
-jezeli zamierzasz produkowac i sprzedawac wyroby spozywcze klania sie sanepid, inspekcja handlowa, i cala nieszczesna biurokracja z tym zwiazana...nie mozesz produkowac i sprzedawac artykulow ktore powstana w zaciszu domowym 'na partyzanta"...wiec dochodza koszty miejsca produkcji (lokal musi spelniac wiele norm)...ubezpieczenia dzialalnosci od odp cywilnej (w razie jak ktos by sie strul wyrobnami), zus dla pracownikow i cala reszta komplikacji, problemow, papierkow itp.
Sam mam dzialalnosc gosp i zapewne wielu z nas tutaj i wiemy ze w Polsce mozna miec super pomysl na biznes ale realia nie pozwola mu zaistniec...natomiast mysle ze knajpa ze swoiskim jedzonkiem nawet nieduza to podobny stopien komplikacji a zyski wieksze
jezeli juz masz lokal produkcyjny, siedzisz w tym i masz cale zaplecze to z samym zbytem nie bylo by problemow...wedliny w lokalnych sklepach to jakies nieporozumienie
to samo dotyczy sytuacji jezeli jestes tylko dystrybutorem cudzych produktow...jezeli sa dobrej jakosci obronia sie
Zycze powodzenia i jak tylko ruszysz daj znac wpadam na zakupy |
|
|
|
|
cis84
VIP
Wiek: 39 Dołączył: Nie Mar 19, 2006 19:46 Posty: 675 Skąd: Borkowa
|
Wysłany: Sob Sty 09, 2010 20:05 Temat postu: Re: domowe wyroby wędliniarskie |
|
|
Już wiele osób chciało u nas otwierać bary itd.., ale wydaje mi się, że głównym problemem przedsiębiorców na naszym osiedlu jest brak lokali usługowych. Dlatego każda tego typu inicjatywa jak dotychczas kończyła się wypowiedzią na forum. |
|
|
|
|
amarch
Stały bywalec
Dołączył: Pią Maj 26, 2006 16:12 Posty: 59 Skąd: Bergiela 5
|
Wysłany: Pon Sty 11, 2010 15:01 Temat postu: Degustacja |
|
|
Kto ma chęci na degustację domowych wędlin oraz ewentualne nabycie większego kawałka? Polecam na razie w celach testowych (popytu na wyroby) ograniczony asortyment: karkówka gotowana nadziewana czosnkiem, gotowany boczek oraz gotowana golonka faszerowana mięsem wieprzowym. Osoby zainteresowane proszę o kontakt na priv-a. |
|
|
|
|
|