Wysłany: Sob Kwi 08, 2006 16:01 Temat postu: Kuchenki elektryczne-wady, zalety i przestrogi-pomóżcie!
Witam!
Proszę o Was o pomoc w kwestii zakupu kuchenki elektrycznej, dokładnie płyty grzewczej. Niedługo sprowadzam się do nowego mieszkania i już rozglądam się za sprzętem AGD. Niestety nie będziemy mieć gazu w budynku , więc pozostaje nam zakup płyty grzewczej. W związku z tym mam kilka pytań i próśb, co do podzielenia się ze mną waszą wiedzą co do nich, jako że większość z Was takie posiada. A wiedza, wyniesiona z praktyki jest dla mnie dużo bardziej cenna, od wiedzy "panienki" z MediaMarkt .
1. Czy duże są koszta ich użytkowania ?
2. Jak długo pozostają gorące od momentu ich wyłączenia ?
3. Jak się zachowują, gdy coś wykipi ?
4. Jak z ich rysowaniem się, w końcu tymi garnkami i patelniami się po nich szoruje ?
5. Czy jest jakaś różnica w gotowaniu pomiędzy nimi a gazowymi?
6. Jak jest z ich awaryjością i serwisem (oczywiście wiem, że to zależy od producenta) ?
7. Jak jest ze sterowaniem sensorowym(dotykowym) a mechanicznym(gałki), czy jest duża wygoda i czy się nie psuje elektroniczne od dużej temperatury płyty?
8. Proszę o przestrogi, typu jakiego producenta lepiej nie kupować, bo ktos z Was ma problemy już z taką płytą.
9. Inne porady i zalecenia.
P.S. Indukcyjne płyty nie wchodzą w rachubę, mamy za dużo zwykłych garnków i nie zamierzamy ich zmieniać, tym bardziej, że to są same nówki.
Dziękuję z góry za wszystkie informacje. _________________ Mieszkaniec ostatniego bloku w Gdańsku
Wysłany: Śro Kwi 12, 2006 23:45 Temat postu: Re: Kuchenki elektryczne-wady, zalety i przestrogi-pomóżcie!
Nie chciałam być pierwszą odpowiadającą, bo nie na wszystkie pytania potrafię się wypowiedzieć... Kuchenkę elektryczną z płytą ceramiczną i "gałkami" obsługuję od ponad 4 lat. Jest to jeden z najtańszych modeli (Mastercook).
ad. 1) Nie wiem. W stosunku do poprzedniego mieszkanka mamy obecnie dużo więcej punktów poboru en.el.
ad.2) Do kilkunastu minut sygnalizuje temperaturę powyżej 50 C (jeśli wcześniej nastawiło się najwyższą temperaturę).
ad. 3) Najgorzej, jeśli wykipi coś słodkiego na wysokiej temperaturze. Ślady mogą pozostać. Reszta - w zasadzie do usunięcia.
ad. 4) Nie zarysowała się dotychczas (od garnków). Nie lubi szorowania środkami innymi, niż zalecane.
ad. 5) Różnica jest ogromna i to na niekorzyść elektrycznej. Ciężko zsynchronizować gotowanie kilku dań lub ich składników. Dłużej się nagrzewa, trudniej opanować kipienie. Ale za to praca z piekarnikiem -sama przyjemność!
ad. 6) Dotychczas - bezawaryjna.
ad. 7) Chyba się nie psuje, bo kuzynka męża obsługuje bezustannie sensory od ponad 5 lat mając 3 "chłopa" w domu. Gałki mi nie przeszkadzają.
ad. 9) Przy płycie ceramicznej ważne jest, aby dno garnka (rondla itp.) było idealnie płaskie. Nie tracisz energii elektrycznej (nie grzejesz powietrza) i fizycznej (przy mieszaniu w garnku "niepłaskim" jeździ on po całej kuchence).
Miłego użytkowania!
Wysłany: Czw Kwi 13, 2006 10:24 Temat postu: Re: Kuchenki elektryczne-wady, zalety i przestrogi-pomóżcie!
1. Czy duże są koszta ich użytkowania ?
->Pytanie lekko bez sensu - zapłacisz za tyle prądu ile zużyjesz
2. Jak długo pozostają gorące od momentu ich wyłączenia ?
-> Kilkanaście-kilkadziesiąt minut. Powinna być sygnalizacja ciepła
3. Jak się zachowują, gdy coś wykipi ?
-> bardzo naturalnie. Widziałaś jak kowal wkłada gorącą podkowę do wody na filmie? Bardzo podobnie jest z płytą. W instrukcji obsługi napiszą Ci co trzeba usuwać od razu z co można po ostygnięciu płyty.
4. Jak z ich rysowaniem się, w końcu tymi garnkami i patelniami się po nich szoruje ?
-> Garnki są do gotowania a nie do szorowania. Jak będziesz jeździć garnkami po zakurzonej płycie to niedługo się zdziwisz. Po czystej zresztą też. Płyta jest twarda, ale bez przesady.
5. Czy jest jakaś różnica w gotowaniu pomiędzy nimi a gazowymi?
-> Oczywiście. Ale to co Annamaria napisała to bzdury. Elektryczna ma dużą bezwladność cieplną i trzeba się nauczyć ją wykorzystywać. Garnki emaliowane i patelnie o cienkim dnie praktycznie się do płyt nie nadają bo jak pole jest włączone to się za mocno rozgrzewają a jak jest wyłączone to zbytnio stygną (normalny cykl pracy pola - moc regulowana jest czasem "świecenia" - np 50% to 5s "świeci", 5s "zgaszone"). Naczynie musi mieć na tyle dużą pojemność cieplną żebyś nie zauważyła znaczej zmiany temperatury w czasie takiego cyklu. No i nie ma spalin jak w przypadku kuchni gazowej a to oznacza że garnki są cały czas czyste.
6. Jak jest z ich awaryjością i serwisem (oczywiście wiem, że to zależy od producenta) ?
-> tak jak napisalaś. Nie bałbym się awarii na Twoim miejscu.
7. Jak jest ze sterowaniem sensorowym(dotykowym) a mechanicznym(gałki), czy jest duża wygoda i czy się nie psuje elektroniczne od dużej temperatury płyty?
-> Nic się nie psuje. Moim zdaniem sensorowe jest estetyczniejsze, natomiast gałki są wygodniejsze i szybsze. Ale sam mam sensory i jest całkiem wygodnie.
8. Proszę o przestrogi, typu jakiego producenta lepiej nie kupować, bo ktos z Was ma problemy już z taką płytą.
-> Mam Electrolux-a i nic nie potrafię powiedzieć o innych producentach.
9. Inne porady i zalecenia.
-> Nowe gary i ścieranie płyty przed każdym użyciem.
Aaa, w instrukcji do mojej płyty było napisane że gary emaliowane mogą pozostawiać nieusuwalne plamy. Więc chyba lepiej ich nie używać, zwłaszcza że średnio się nadają.
Generalnie nie masz się czego obawiać. Płyta to jest super sprawa, gazu nie żałuj - nikt Ci domu przynajmniej nie wysadzi a koszty eksploatacji są akceptowalne.
Wysłany: Czw Kwi 13, 2006 11:17 Temat postu: Re: Kuchenki elektryczne-wady, zalety i przestrogi-pomóżcie!
Plyta ceramiczna to rewelacyjne rozwiązanie. łatwiej wyczyścić niz zalane palniki gazowe.
Pola nagrzewaja się błyskawicznie-wiekszość płyt posiada juz pola typu Hi-Light.
Ciepło utrzymuja doś długo.Ja czesto podgrzewam np. sos do obiadu na wyłaczonym polu po gotowaniu czegos innego.
Zuzycie energii zalezy od umiejetnosci korzytsania z płyty i od rodzaju garnków i ich wielkości.Prostym przykładem może byc gotowanie wody w garnku np. na makraon - zdecydowanie szybciej się zagotuje,jeżeli garnek przykryjesz pokrywką.
Polecam
Wysłany: Czw Kwi 13, 2006 11:49 Temat postu: Re: Kuchenki elektryczne-wady, zalety i przestrogi-pomóżcie!
Mroh napisał:
5. Czy jest jakaś różnica w gotowaniu pomiędzy nimi a gazowymi?
-> Oczywiście. Ale to co Annamaria napisała to bzdury. Elektryczna ma dużą bezwladność cieplną i trzeba się nauczyć ją wykorzystywać. Garnki emaliowane i patelnie o cienkim dnie praktycznie się do płyt nie nadają bo jak pole jest włączone to się za mocno rozgrzewają a jak jest wyłączone to zbytnio stygną (normalny cykl pracy pola - moc regulowana jest czasem "świecenia" - np 50% to 5s "świeci", 5s "zgaszone"). Naczynie musi mieć na tyle dużą pojemność cieplną żebyś nie zauważyła znaczej zmiany temperatury w czasie takiego cyklu. No i nie ma spalin jak w przypadku kuchni gazowej a to oznacza że garnki są cały czas czyste.
Problem w tym, że rzeczywiście przez te 4 lata nie mogę się jakoś przestawić z gazu na prąd. Garnki wymieniłam na "grube" i o obwodach zbliżonych do obwodów pól grzejnych, ale mentalności - nie. Zmiany temperatur po przekręceniu gałki następują wg mnie zbyt wolno (w stosunku do gazu).
Wysłany: Czw Kwi 13, 2006 12:13 Temat postu: Re: Kuchenki elektryczne-wady, zalety i przestrogi-pomóżcie!
Oczywiście masz rację - reakcja na zmianę nastaw jest wolna, jednak można się nauczyć wykorzystywać pojemność cieplną i wcale nie musi być to wadą.
W tym punkcie jest lekka przewaga gazu, jednak nie jest ona tak dramatycznie duża jak napisalaś w pierwszym poście. Kwestia dobrania nastaw do posiadanych garów i przygotowywanych potraw - nowym użytkownikom polecam przeczytanie instrukcji obsługi, powinna tam być tabelka nastaw dla różnych potraw/czynności. Polecam się do nich zastosować na początku użytkowania plus ewentualne małe indywidualne korekty. I obserwować co się dzieje.
Wysłany: Pią Kwi 14, 2006 8:34 Temat postu: Re: Kuchenki elektryczne-wady, zalety i przestrogi-pomóżcie!
Dzięki serdeczne za odpowiedzi. Uradował i zaskoczył mnie bardzo pierwszy post, nie spodziewałem się, że odpowie kobieta. Dzięki annamaria
Co do odpowiedzi na pierwsze pytanie przez Mroh-a "->Pytanie lekko bez sensu - zapłacisz za tyle prądu ile zużyjesz". Może źle sformułowałem pytanie, chodziło mi o porównanie kosztów używania kuchenki gazowej a elktrycznej. Co do czwartej odpowiedzi, chodziło mi że jednak podczas mieszania często garnek się przesuwa, a tym bardziej jak jest coś gęste mieszane.
Oczywiście mam zamiar kupić kuchenkę z polami HiLight.
Dzięki serdeczne za wszystkie odpowiedzi Wam, czekam na kolejnych użtkowników _________________ Mieszkaniec ostatniego bloku w Gdańsku
Wysłany: Pią Kwi 14, 2006 8:35 Temat postu: Re: Kuchenki elektryczne-wady, zalety i przestrogi-pomóżcie!
Dzięki serdeczne za odpowiedzi. Uradował i zaskoczył mnie bardzo pierwszy post, nie spodziewałem się, że odpowie kobieta. Dzięki annamaria
Co do odpowiedzi na pierwsze pytanie przez Mroh-a "->Pytanie lekko bez sensu - zapłacisz za tyle prądu ile zużyjesz". Może źle sformułowałem pytanie, chodziło mi o porównanie kosztów używania kuchenki gazowej a elktrycznej. Co do czwartej odpowiedzi, chodziło mi że jednak podczas mieszania często garnek się przesuwa, a tym bardziej jak jest coś gęste mieszane.
Oczywiście mam zamiar kupić kuchenkę z polami HiLight.
Dzięki serdeczne za wszystkie odpowiedzi Wam, czekam na kolejnych użtkowników _________________ Mieszkaniec ostatniego bloku w Gdańsku
Wysłany: Pią Maj 26, 2006 20:29 Temat postu: czyszczenie
cześć
drobne rady po pół roku użytkowania płyty ceramicznej:
1) sprawdź jakie masz ścierki i nigdy nie próbuj do wycierania "na gorąco" (producenci zalecają czyszczenie pewnych rodzajów zanieczyszczeń"od razu" żeby się nie zapiekły na płycie) używać ścierek zawierających sztuczne włókna bo się na płycie stopią - trzeba długo czyścić, naturalne się nie stopią
2) czyszczenie z brudu - żadnych proszków tylko płyny (do lekkich zabrudzeń) i mleczka (do poważniejszych), do uzyskania połysku używam zwykłego płynu do szyb z nabłyszczaczem (ze spryskiwacza)
3) przed włączeniem "pierwszego" pola zawsze wytrzyj płytę z kurzu - nie będzie sie rysować no i kurz jest barierą dla ciepła pomiędzy płytą a garnkiem
4) w czasie doprowadzania do wrzenia obserwuj wnętrze garnka (ja mam garnki ze szklanymi pokrywkami) i odpowiednio wcześnie zmniejsz nastawienie mocy na dużo mniejsze żeby nie kipiało - po krótkim czasie dojdziesz do wprawy i będziesz zmniejszać w odpowiednim momencie - zacznie wrzeć (albo pyrkotać - zależy jak potrzebujesz) ale nie wykipi, na początku spróbuj może brać większe garnki niż to konieczne, a jak nabierzesz wprawy to już takie pasujące do gotowanej ilości płynu
5) nie wiem czy opłaca się gotować wodę "na herbatę" w czajniku na płycie, ja kupiłem elektryczny, daje to też taką przewagę, że możesz nalać dokładnie tyle ile potrzebujesz (podziałka!) i podgrzewasz tylko tyle wody ile potrzebujesz (nie zużywasz niepotrzebnie energii do podgrzania wody, której nie zużyjesz na ciepło od razu tylko później po kolejnym podgrzaniu)
Wysłany: Pią Maj 26, 2006 20:37 Temat postu: Re: Kuchenki elektryczne-wady, zalety i przestrogi-pomóżcie!
Cytat:
1) sprawdź jakie masz ścierki i nigdy nie próbuj do wycierania "na gorąco" (producenci zalecają czyszczenie pewnych rodzajów zanieczyszczeń"od razu" żeby się nie zapiekły na płycie) używać ścierek zawierających sztuczne włókna bo się na płycie stopią - trzeba długo czyścić, naturalne się nie stopią
Razem z naszą płytą (whirpool) otrzymaliśmy specjalny "drapak" do czyszczenia płyty "na gorąco". Sprawdza się rewelacyjnie.
Cytat:
5) nie wiem czy opłaca się gotować wodę "na herbatę" w czajniku na płycie, ja kupiłem elektryczny, daje to też taką przewagę, że możesz nalać dokładnie tyle ile potrzebujesz (podziałka!) i podgrzewasz tylko tyle wody ile potrzebujesz (nie zużywasz niepotrzebnie energii do podgrzania wody, której nie zużyjesz na ciepło od razu tylko później po kolejnym podgrzaniu)
Kiedyś to sprawdziłam. Czajnik elektryczny to oszczędność połowy zużytej ilości prądu przez maszynkę...
Dołączył: Pon Lip 02, 2018 23:01 Posty: 39 Skąd: Poznania
Wysłany: Wto Maj 07, 2019 22:17 Temat postu: Re: Kuchenki elektryczne-wady, zalety i przestrogi-pomóżcie!
Jak masz płytę indukcyjną i szukasz porządnych garnków to polecam odwiedzi ć sklep swiat-agd.com.pl . Ja znalazłam sobie tutaj mnóstwo fajnych akcesoriów do kuchni jak deska do krojenia, patelnie czy garnki do kuchni indukcyjnej . Jestem z nich bardzo zadowolona.
Dołączył: Pon Mar 09, 2020 6:39 Posty: 4 Skąd: Kraków
Wysłany: Pon Mar 09, 2020 6:56 Temat postu: Re: Kuchenki elektryczne-wady, zalety i przestrogi-pomóżcie!
Ja z własnego doświadczenia polecam kuchenki gazowe jednak nie wyobrażam sobie kuchni bez okapu ZRC50. Jest on doskonały w kuchni. W końcu pozbyłam się nieprzyjemnych zapachów wytworzonych w czasie gotowania!
Wysłany: Czw Mar 12, 2020 20:01 Temat postu: Re: Kuchenki elektryczne-wady, zalety i przestrogi-pomóżcie!
Ja tam jestem bardzo zadowolona jeśli chodzi o takie kuchenki elektryczne i moim zdaniem jest to świetna sprawa. W sumie jeszcze odkąd do firmy zdecydowałam się na prąd od https://poprostuenergia.pl/prad-dla-firmy/ to w takim wypadku widzę zasadniczą różnicę jeśli chodzi o wysokość rachunków za energię elektryczną.
Wiek: 58 Dołączył: Wto Mar 24, 2020 8:00 Posty: 5 Skąd: warszawa
Wysłany: Wto Mar 24, 2020 8:03 Temat postu: Re: Kuchenki elektryczne-wady, zalety i przestrogi-pomóżcie!
Dyskusja w tym wątku naprawdę stoi na bardzo wysokim poziomie.Z tego powodu jestem bardzo zadowolony.
__________________________________________________
materace 180x200
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Portal www.MojeOsiedle.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi
zamieszczanych przez użytkowników serwisu. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo
lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną
lub cywilną.